Užijte si kopřivové smoothie!

Jsou milovníci jarních zelených koktejlů.

A jsou posmíválci, kteří těmto drinkům nasazují oslí uši a různá žabí jména.

No a já patřím do té skupiny první. Po zimě přímo prahnu po „něčem zeleném“.
Jestli jste na tom podobně a zároveň zatím nepreferujete recepty na koktejly sestávající z 10- ti kroků, mohla by být pro Vás tahle příprava fajn. Patří totiž do kategorie super rychlých a téměř bezpracných receptů „šup sem šup tam“. Tenhle očistný koktejl Vám i se sběrem nezabere víc než pár minut a pak už jen pár hodin (nebo přes noc) počkáte, až sám sebe vyrobí:)

Pro ty, kteří to rádi sladší, těm hned na začátku poradím. Kromě kopřiv či lístků pampelišky si připravte i jeden banán a/nebo jablko. Mně sladká chuť až tak nechybí a proto pracuji bez nich. Ale přiznávám, že s nimi je to (obzvláště pro začátečníky v oblasti kopřivových pochoutek) určitě chuťově příjemnější 🙂

Takže, co budeme potřebovat?

  hrst nebo dvě (nebo tři :)) jemných výhonků kopřivy dvoudomé, případně nějaké další zelené býlí (pampeliška, sedmikráska, ptačinec, popenec… někdo má rád i jarní bršlici, ale to není můj případ a proto jí nepoužívám). Vždy je dobré ještě zmínit, že je vše potřeba sbírat na bezpečném a čistém stanovišti, mimo cesty i opodál míst, kam se chodí na procházky se psy
asi tak lžíci oblíbeného rostlinného oleje ( pro mě je v tomto případě volbou č.1 olej dýňový)
 trochu medu a citónové šťávy
pro milovníky sladších chutí, jak již bylo zmíněno, případně banán a/nebo jablko

… a to je z ingrediencí už úplně vše 🙂

Začnu tím, že lístky propláchnu dvakrát ve vodě.
Používám dřevěnou vařečku.

Vzhledem k tomu, že se po bleskové přípravě nechává kopřivové smoothie několik hodin stát, stane se mi někdy, že se mi už nechce čekat, tak z přebytku „materiálu“ udělám rovnou i čaj 🙂

Dále proprané lístky a výhonky zaliji vlažnou vodou, zakápnu dýňovým olejem a buď rozmixuji v uzavřeném mixéru nebo přímo v konvici ponorným tyčovým mixérem (v tom případě však pozor na odstředivou sílu, díky které to celé chce vyskočit ven :)).

A to je vše!

Následně nechám několik hodin macerovat. Většinou tedy připravuji navečer a piji následující den. Vždy si do každé sklenice zčerstva trochu nápoje přecedím přes hodně jemné sítko. Některé výkonné mixéry to umí rozmixovat tak jemně, že není ani potřeba cedit. Vhodné je případné dochucení medem a citrónem. Kdo chce píti s ovocem, doporučuji smoothie připravovat čerstvé přímo před vlastní konzumací, neboť banán i jablko na vzduchu oxidují a měly by tendenci hnědnout. 

A proč si vlastně kopřivy v brzkém jaru dopřát?
Obzvláště ty jarní, čerstvé, mladé výhonky kopřiv, ještě nafialovělé, mají opravdovou sílu. Jsou od pradávna spojované s obdobím očištění, symbolizují načerpání nových sil po zimě a nadechnutí se do nového života.

Tak s kopřivami na zdraví!
… a s nadějí kupředu… našemu novému jaru vstříc!

Vaše Lenka

Více o tom, jak si užít bylinky v různých podobách každý den, najdete zde >>

Zpět na výpis všech článků tudy >>