Takže, co potřebujeme na perlivý bezový elixír a jak na to?
3 litry vody
200 g cukru
10-12 velkých květů černého bezu, případně i květů růže, šalvěje apod.
1 citron
skleněná nádoba o objemu 3l
Vodu převařím, rozpustím v ní cukr a naliji do skleněné nádoby. Počkám, až voda zchladne na pokojovou teplotu a poté do ní nakrájím na kolečka citron, kterému jsem předtím oloupala kůru. Nejlepší je nakládat do limonády květy co možná nejčerstvější. Doporučuji je nechat chvíli ležet venku na utěrce, aby je mohli všichni broučci v klidu opustit. Zacházím tak s utrženými bylinkami vždy, bylinky neoplachuji, jen je ponechám chvíli rozprostřené ležet a hmyzí návštěvníci poklidně sami od sebe odcestují. Z bezových květů poté odstřihnu silnější stonky a květy plné voňavého pylu ponořím do připravené oslazené vody.
Někdo při přípravě kvašených limonád požívá startovací kultury, například droždí, kvásek, wugi nebo tibi krystaly, já se však spoléhám na přirozené kvašení a nepožívám nic navíc. Sklenici zakryju plátýnkem nebo kouskem plenky, které upevním gumičkou a umístím na teplé slunečné místo. V následujících dnech sklenici příležitostně kontroluji, zda jsou pevné části potopené, aby se nezačaly kazit. Postupně začnou kvasinky cukr přeměňovat v oxid uhličitý a v limonádě se objeví bublinky. A to chceme!
Za 5-6 dní bývá limonáda hotová. Teď už stačí jen přelít do lahví a uchovat v ledničce. V chladnu vydrží i několik týdnů, ale úplně nejlepší je čerstvá. Ačkoli bude limonáda v lednici dále kvasit, chlad tento proces výrazně zpomalí. I tak ale doporučuji občas láhve zkontrolovat a popustit jim případně víčko nebo je nechat přiotevřené. Pokud plánuji naložit rovnou další várku, trochu limonády odleji a použiji ji jako startér, díky čemuž je příští limonáda hotová výrazně rychleji – už přibližně za 3 dny!
A jak už jsem zmínila na začátku, trpělivost se i v tomto případě vyplatí. Počkáme – li si o pár dní déle, kvasinky pomalu ale jistě spotřebují všechen cukr a v nádobě nastoupí alkoholové kvašení. Nápoj můžeme klidně den za dnem postupně ochutnávat a sami se rozhodnout, kdy je ten pravý čas na jeho slití a letní přípitek s přáteli. Podle chuti můžeme přidat i oblíbené koření – v tomto případě jsem přidala například skořici. S naprosto klidným svědomím ho pak můžeme nazvat domácí bezové prosecco!